DE MARATHON

Het acroniem “BLM” staat voor “Beer Lovers’ Marathon”. De Beer Lovers’ Marathon is een Sportieve en Feestelijke gebeurtenis. Het is een Marathon, dus een met een timer gemeten race van 42Km en 195m, met een feestelijke bedoeling. Het zal dus een wedstrijd vol sfeer zijn, met fanfaren, muziek, DJs, vermomde lopers, gekke vrijwilligers voor de bevoorradingen. Naast de traditionele energetische drankjes en voedsel, zullen we u ook streekeigen producten aanbieden, waaronder 15 Belgische bieren.

HET PARCOURS

Het parcours van de Beer Lovers’ Marathon biedt de runners een unieke zicht aan van het stadje van Luik.

 

Startend vanuit het stadscentrum tot de ravel, via de citadelle en de terrils, zult u alle facetten en de verschillende atmosferen van de wijken van Luik ontdekken.

 

Betreffende het parcours, wensen wij speciale aandacht the hechten aan het relief in het begin van de marathon.

 

Luik is een Waalse stad, met onvermijdelijke hoogteverschillen. Deze bevindt zich voornamelijk op de 10 eerste kilometers. 75% van de totale stijging zal al bereikt worden na de 5de kilometer, met de klim van de “montagne de Bueren”. Wij raden jullie zelfs aan om op deze trappen te wandelen, en te genieten van de proeverijen die jullie aangeboden zullen worden.

HET THEMA VAN DE 2019 BEER LOVERS' MARATHON: RENNEN ALS HELDEN!

ONZE WAARDEN

SPORT aangezien, vergeet het niet… 42,195 km lopen is moeilijk! Deze inspanning vraagt veel energie. De optimale voorbereiding voor een marathon neemt tussen 3 en 6 maanden training in beslag en vraagt om enkele offers te brengen. Maar wat is het dan niet een voldoening wanneer je over de aankomstlijn loopt! De ontroering is nog groter als het direct met vrienden gedeeld is. Eén van de doelen van de Beer Lovers’ Marathon is de sportamateurs aan te moedigen erin slagen de complete afstand van een marathon te lopen en zich over te treffen. De marathon tracht ook aan de meer ervaren sporters de gelegenheid te bieden hun passie door te geven, door hun vrienden te begeleiden en aan te moedigen. De Beer Lovers’ Marathon wil sport promoten: sport voor iedereen, sport tussen vrienden, sport dat aan het lachen brengt!

 

Feest is aanwezig lang het heel parcours. Het feest neemt plaats tussen de lopers die elkaar aanmoedigen, lachen en praten. Het is ook de gelegenheid om ontmoetingen te doen, een in Batman-vermomde loper te zien drinken met Joker, of zelfs een jager te zien die Bambi aanmoedigt! Daarnaast is er ook het publiek om de lopers aan te moedigen, een duwtje in de rug te geven wanneer het nodig is of “KOMAAN!” te ropen wanneer het moeilijk wordt. Tenslotte, het feest gedurende de bevoorradingen, waar iedereen bijeenkomt en zijn mening geeft over een bier, een worst, een frietje, vooraleer in een traditioneel dans meegesleurd te worden of te beginnen te dansen op het ritme van de DJ.

 

Het Terroir, het goed eten en goed drinken. België is bekend voor haar bieren en simpele, maar doeltreffende gastronomie! Het is de gelegenheid om eraan te proeven en nieuwe facetten ervan te ontdekken. 15 brouwerijen zullen u hun beste bieren laten proeven, en u zal een overzicht krijgen van alle gerechten van de provincie Luik (en het is veel meer dan enkel wafels!).

 

Cultuur, want u zal langs de mooiste plekken van de stad Luik komen (opera, Paleis van de Prins-bisschoppen, Station Luik-Guillemins…). U zal “de meest extreme trappen ter wereld” (volgens de Huffington Post) beklimmen. U zal door de ‘Outre-Meuse’ wijk lopen (de geboorteplaats van Tchanchès, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat). U zal aan Albert I, de Koning-Ridder, en anderen hulde brengen. U zal het landschap van Luik ontdekken: prachtig maar vol heuvels…

 

Deze waarden maken van de Beer Lovers’ Marathon een evenement dat uniek ter wereld is. Zelfoverwinning, maar ook goed humeur zullen op de agenda staan!

HISTORIEK

AAN DE BRON VAN DE BEER LOVERS’ MARATHON: DE MÉDOC EN DE CHAMPAGNESTREEK!

 

We hebben het idee van de Beer Lovers’ Marathon bedacht in 2012, tijdens de Médocmarathon. Voor velen onder ons was het de eerste marathon, en we waren allen een beetje angstig over de hitte. Eens de race afgelopen, hadden we allemaal een buitengewoon moment van puur plezier meegemaakt. Sinds de eerste kilometers waren we door de vriendelijke sfeer van de fanfares et de vermommingen aangemoedigd. Als we moe waren, was elk bevoorradingspunt een moment voor een pauze waar we met de wijnbouwers en andere lopers kletsten vooraleer terug van start te gaan. We hebben ons zo hard geamuseerd dat we de tijd niet voorbij zagen gaan. De inspanning leek ons korter. Alhoewel we 6u25 uur nodig hadden om over de aankomstlijn te lopen, konden we allen zeggen: we hebben een marathon gelopen! En vooral: we hebben het met een glimlach gelopen!

 

Op de terugweg hebben we ons afgevraagd: “Waarom bestaat een evenement van die aard niet in België? België is wereldberoemd voor haar folklore, bieren, chocolade, wafels, frietjes enz. Waarom niet zoiets bij ons doen?” Toen begon het idee leven te nemen… maar bij gebrek aan tijd en middelen zijn we toen niet verder kunnen gaan.

 

Verliefd geworden van het concept nemen we het volgend jaar deel aan de ‘Champenoise’-wedstrijd. Kortere race, maar vol bubbels! Daar opnieuw dromen we van zulk wedstrijd bij ons! Uiteindelijk begon het te verwezenlijken in 2014, tijdens het Berlijnmarathon, waar we de stichters van de Médocmarathon ontmoetten! Na uitwisseling van onze e-mails begint het groot avontuur! Ze nodigen ont bij hen uit in Bordeaux voor een weekend, vertellen ons hoe ze die Marathon tot stand brachten, waarna we hen ons project uitleggen. Met hun raad in het hoofd hebben we het project aan de stad Luik aangeboden, die heel enthousiast was!

 

In 2016 hebben de stichters van de Médoc ons beloofd de BLM de lopen!! Het zal voor ons een eer zijn om in ons land degenen die het ons mogelijk hebben gemaakt voor de allereerste keer 42,195 km te lopen op ons beurt te kunnen verwelkomen. Op dezelfde manier als zij ons geholpen hebben om ons te overtreffen, hopen wij elkaar te kunnen steunen om ons marathon volledig af te kunnen leggen. Alle marathons blijven moeilijk, maar met voldoende training, aanmoediging, en een goede groep vrienden wordt het gemakkelijk zich op het positieve te concentreren, de pijn te vergeten, et zijn doelen te bereiken.